4 måter å tjene penger på ChatGPT i Norge [2023]

I starten av 2023 har ChatGPT tatt Norge med storm. Vi opplever nå bare starten av hva AI, eller kunstig intelligens som det heter på norsk, kan gjøre. Ved å være tidlig ute med å utnytte og lære denne teknologien åpner det seg mange muligheter for måter å tjene penger på, om det så er en side hustle eller fulltidsjobb. Vi i Sofapenger har vært så heldige at vi har fulgt med på utviklingen av teknologien til selskapet bak ChatGPT siden 2017 og testet ut en tidlig versjon for hele 4 år siden.

Det setter oss i en helt unik situasjon i Norge for å hjelpe deg med å finne 4 måter du kan tjene penger på ChatGPT!

 chatgdp Norge

1. Skribent

I en digital og moderne verden finnes det nesten ikke en bedrift som vil klare seg uten godt og detaljert innhold. Alt fra pizzarestauranter til tannkremprodusenter trenger ikke bare å ha godt innhold for sine bedrifter, men også passe på at det er oppdatert og effektivt formulert.

Det er dessverre ikke så lett som å bare la ChatGPT gjøre hele jobben og satse på at resultatet er perfekt. På nåværende tidspunkt i versjon 3 fremstår teksten i stor grad som naturlig, men uten kvalitetssikring på at innholdet er korrekt eller oppdatert. Det er likevel en massiv hjelp for effektivisering av jobben som skal bli gjort. 

Ved å bruke ChatGPT vil du slippe den tungvinte idémyldringsprosessen ved å finne ut hva du skal skrive om og hvordan innholdet skal formuleres. Selv om det fortsatt er mye jobb så vil man gjøre hele prosessen mye mer effektivt. Er du usikker på hva slags innhold som det er størst etterspørsel etter? Her er noen eksempler:

  • Produktbeskrivelser
  • Ofte stilte spørsmål
  • Artikler
  • Blogginnlegg
  • Annonser
  • Chatbots/Automatiserte svar

2. Oversettelser

Ved å bruke sider som freelancer og fiverr kan du komme i kontakt med bedrifter som trenger grammatisk riktige oversettelser til norsk. Dette er arbeid som i stor grad er tillitsbasert, all den tid kjøperne ikke har gode muligheter til å kvalitetssikre at man gjør en bra jobb med innholdet man leverer. Det betyr at dersom de ser gode resultater fra en skikkelig jobb vil man oppleve en lojale kunder som returnerer. 

ChatGPT er matet med millioner av artikler for å få kunnskapen til å oversette tekster på en realistisk og troverdig måte. Nedsiden ligger i at den ikke har kunnskap om nisjer, som “nisjeterminologier”, som det kanskje ikke finnes så mye informasjon om. Det er viktig at man har god dialog i forkant med klienten om hvilke ord som er unike for bransjen de jobber i. Et eksempel på en situasjon man plutselig kan ende opp i ved å bruke ChatGPT ukritisk er en fotball-artikkel hvor “offside” plutselig blir oversatt til “avside”. Dette har vist seg å spesielt være problematisk for TV-serier som plutselig ender opp med grove (og potensielt katastrofale) oversettelsesfeil.
Du kan lese om et eksempel av det her hos VG

3. Tekstanalyse

Hvis en bedrift har store mengder data så kan man med riktig kompetanse ende med gode resultater ved bruk av ChatGPT. Det er flere typer analyse man kan gjøre og selge inn til klienter. Her er noen av de mest verdifulle analysene du kan selge inn til klienter:

  • Sentimentanalyse

Er det en type analyse maskiner er bedre på enn mennesker så er det å lese mellom linjene. En bedrift eller privatperson kan ønske hjelp til å tyde og oppsummere følelsene og holdningene til den som har skrevet teksten. Dette kan hjelpe med å effektivt analysere denne typer input.

  • Emnekategorisering

Med store mengder data kan det være en veldig ressurskrevende jobb å gå gjennom og kategorisere dokumenter og informasjon i forskjellige emner. Ved å bruke ChatGPT kan man nesten fritt velge om man ønsker å kategorisere store mengder data til forskjellige mottakere, kategorier eller temaer. Dette er en veldig god måte å bruke AI til å hjelpe til da det å analysere data er noe den på nåværende tidspunkt er mye flinkere til enn å lage norsk kvalitetsikret tekst av seg selv.

  • Oppsummering av data

Tid er en viktig ressurs og spesielt for de som skal ta mange viktige avgjørelser basert på fakta. En annen ting ChatGPT er veldig god på er å analysere store mengder data og klare å oppsummere de viktigste punktene til mindre tekster. Det å kunne få 4-5 sider med informasjon oppsummert i et lite avsnitt kan være en uvurderlig ressurs for mange personer som sliter med å komme seg gjennom all informasjonen de trenger.

4. Kreative ideer

På grunn av den store mengden med informasjon som ChatGPT sitter på så kan man raskt bryte gjennom prosessen med kreative ideer når man skal starte på et prosjekt. Om man trenger et slagord til en reklamekampanje eller forslag på titler til et blogginnlegg man har skrevet så vil ChatGPT ikke bare komme med et bra forslag, men gjerne en lang liste med gode forslag som man kan velge ut fra selv. Så hvis du har et selskap som driver med kreative ideer så vil ChatGPT bli en enorm ressurs som både hjelper på tidspresset og vil garantere at dine klienter vil være fornøyde!

Andre måter å tjene penger på

Det å jobbe som freelancer eller alene blir ofte kalt for en side hustle. Vi i Sofapenger har mange år bak oss med ekspertise på hvilke måter å tjene penger på som er mest effektive i Norge. Hvis du ønsker mer inspirasjon så anbefaler vi deg å lese følgende artikler:

PS! Denne artikkelen ble skrevet ved hjelp av ChatGPT noe som halverte tiden det tok, men med samme kvaliteten som alt av vårt innhold 🙂