5 Tips og triks for best passiv inntekt i 2021 [Norge]

Hvordan kan man bygge passiv inntekt?

Å bygge opp passiv inntekt er en viktig del av det vi holder på med i Sofapenger – å tjene penger mens man ligger på sofaen. Vi har i de siste årene utviklet flere gode metoder for lettjente penger, og også passive inntektsstrømmer. Her har vi samlet opp våre beste tips og triks til å hjelpe deg med å finne en passende måte å sette opp dine egne passive inntekter på som passer dine interesser og ditt risikonivå best. 

1. Crowdfunding – Trenden som har tatt Norge med storm

Norske boligbyggere må forholde seg til strenge krav for å ta opp lån til nybygg. Selv med gode inntekter og et bra rykte kreves det at boliger enten er solgt eller at det tas sikkerhet i eget hjem for å ta opp lån en tradisjonell bank. Det sier seg selv at det ikke er mulig å jobbe effektivt på denne måten, noe som har resultert i en glimrende mulighet for passiv inntekt.

 

Ved å bruke crowdfunding, eller folkefinansiering som det også kalles, så blir det en vinn-vinn situasjon. Ved å bruke tjenester som Monner eller Kameo kan man investere så lite som 1000 kr i utbyggingsprosjekter og få renteutbetalinger rett inn på konto hver eneste måned. Mens denne artikkelen ble skrevet så lå renteutbetalinger fra sparekonto i banken på 0,15 % mens man med crowdfunding kan få fra 7 til 10 % avkastning, avhengig av risikoen i prosjektet. Kameo har et godt eksempel på hva man kan forvente av avkastning.

Ved å investere 100 000 kroner i lån med snitt på 9,5% i rente så vil man få 792 kroner utbetalt hver måned, uten å løfte en finger! Dette blir totalt på 9 500 kroner på ett år. Hvis du velger å reinvestere inntekten du får tilbake i nye lån så sitter du plutselig igjen med 160 501 kroner etter fem år. En utrolig enkel måte å sette opp en passiv inntekt, der du får utbetalt hver eneste måned!

passiv inntekt norge

Obs! Husk at renteinntekter må beskattes. I 2021 lå det på 22 prosent. Den høye renten er også knyttet til risikoen man tar. Hos Monner ligger det på under 0,4 % konstatert tap av investeringer.

2. “Stake” din kryptovaluta

Ethereum kommer i nærmere fremtid til å gå vekk fra å bruke strøm og dataressurser til å verifisere overføringer og i stedet gå til noe som kalles for “staking”. Vi skal ikke gå for dypt inn i det, men ved å binde opp Ethereum’en din vil du være med på å verifisere overføringer og dermed få betalt for det. Siden overgangen til Ethereum 2.0 med staking ikke er gjort enda så er det usikkert nøyaktig hvor mye man kan tjene, men det estimeres at man vil få rundt 4 til 7 % i året ved å stake. Hvis du har troen på krypto og ønsker å holde det langsiktig så kan det å stake være en fin måte å skaffe en ekstra passiv inntekt på. 

Virker staking spennende? Du kan starte allerede nå på Coinbase (Registrer deg via lenken og få 83kr i bitcoin).

Allerede nå kan du få en passiv inntekt ved å ha andre kryptovalutaer på din Coinbase-konto. Her er en oversikt over hva som er tilgjengelig i Norge nå: 

  • Algorand – 4% rente i året.
  • Dai – 2% rente i året. 
  • Tezos – 4,63% rente i året.
  • Cosmos – 5% rente i året

Klikk her for å registrere deg hos Coinbase og tjen penger på staking

3. Jobb én gang, få betalt i lang tid – “set & forget”

Ved å hente frem din kunstneriske side og jobbe hardt med å gi ut ting av høy kvalitet på nettet så kan det gi en fin passiv inntekt i lengre tid. Den kjipe sannheten med passiv inntekt er at de fleste metodene krever at man allerede har ganske mye penger for å tjene gode summer passivt, og dermed få en fin snøballeffekt med rentes rente effekten. Ved å gi ut noe på nettet ved å bruke sin kreativitet så skiller denne metoden seg ut. Det er greit å være oppmerksom på at dette ikke er for de fleste, da det er få som opplever å få solide inntekter på denne måten. Men, det er ingen tvil om at dette er en av de beste triksene for å få best passiv inntekt på i Norge, så det hadde vært feil av oss å ikke nevne den. Her er noen av metodene man kan tjene penger på passivt på “set & forget”-metoden:

Ebok

Det har aldri vært lettere å gi ut en bok selv. Det finnes nå flere nettsider hvor man ganske enkelt kan gi det ut helt selv og får betalt etter som folk kjøper boken. Her er det vanskelig å bli lagt merke til, men hvis du klarer å finne en nisje så kan man få inntekter lenge etter man er ferdig med å skrive boken og markedsføre den. Gumroad er en populær tjeneste og gir deg mye fleksibilitet mtp. prissetting og hva slags type produkt du vil selge.

Musikk

Det gis ut titusenvis av sanger hver eneste dag og det er ingen tvil om at det kan være vanskelig å skille seg ut fra mengden. Det høres kanskje motsigende ut med dette tipset, men det er en type musikk som det er stor etterspørsel etter; Vederlagsfri (gratis) musikk. Hvis du gir ut musikken din slik at Youtubere kan bruke den gratis i sine videoer så er det en fin måte å nå ut til store publikum på uten å måtte bygge opp en egen fanbase. Dette vil man så kunne tjene penger på passivt når deres fans streamer musikken på f.eks Spotify.

Kunst

Det har aldri vært mer populært å betale for kunst på nettet. Etsy er en nettbutikk for selvstendige kunstnere å selge sine verk og har opplevd en eventyrlig vekst de siste årene. Her kan man selge digital kunst som vil gi god passiv inntekt hvis man klarer å bygge opp en fanbase. 

Stock photos

Vi lever i en tid hvor ting skal gjøres kjapt, billig og spennende. Et resultat av det er at alle som driver med reklame, videoer og sosiale medier trenger gode og relevante bilder på noen få tastetrykk. Ved å ta gode bilder og legge de ut på sider som for eksempel Shutterstock kan du selge dine bilder og få betalt hver gang de blir brukt. Her gjelder det bare å finne en nisje som skiller seg ut så kan du oppleve passiv inntekt i lang tid.

Youtube videoer 

En Youtube-karriere er hardt arbeid og krever mye innsats. Hvis du har det som trengs så har det likevel mange gode fordeler. Youtube sine algoritmer pusher gode videoer i evig tid mot folk de tror vil se innholdet ditt. Det betyr en fin mulighet for passiv inntekt hvis du klarer å lage videoer som blir godt mottatt.

4. Invester i gode indeksfond og aksjefond – Opplev snøballeffekten! 

 I 2008 var markedsandelen på passive fond på 15 %. Det vil si at 85 % av fond ble styrt av mennesker som tok godt betalt for å velge ut aksjer. Et indeksfond er ofte knyttet opp mot en indeks, som for eksempel den norske børsen og trenger derfor ingen menneskelige ressurser for å driftes. Dette resulterer i lave kostnader og i de fleste tilfeller bedre resultater for kundene. Dette har resultert i en ny milepæl og indeksfond har nå rekordhøye 45 % markedsandel av fondsplasseringer.

Vi vet det er enkelt å bli demotivert hvis man ikke har de største summene å investere, men ikke la det stoppe deg. Penger i fond opplever en snøballeffekt av den mystiske rentes rente-effekten som vi har nevnt før i innlegget. Vi ønsker ikke å gå for dypt inn på det, men hvis du er nysgjerrig, så er det en fin artikkel om rentes rente-effekten du kan lese ved å klikke her.

Vi i Sofapenger er fan av indeksfondene til Nordnet. Her er avgiftene veldig lave og de kan blant annet by på Norges rimeligste teknologifond. Les mer om indeksfondene til nordnet ved å klikke her

5. Øk din inntjening for å lettere investere i passiv inntekt

Ettersom snøballeffekten fra rentes rente-effekten, som er en viktig del av passiv inntekt, blir bare sterkere og sterkere for hver krone man investerer, så er det viktig å øke inntjeningen sin så mye som mulig. Sparing og reduksjon av forbruk er et viktig aspekt, men økt inntjening vil alltid ha en større effekt når målet er økonomisk frihet og et større handlerom. 

Vi i Sofapenger har i lang tid gått gjennom de beste måtene skaffe seg en side hustle  for å oppnå målet om å bli økonomisk uavhengig. Konklusjonen var enkel. Matched Betting er den mest effektive måten å tjene ekstra penger på og man kan forvente å tjene rundt tusen kroner i timen uten å ta noen som helst risiko når man har satt seg inn i det. Ved å klikke på lenkene over kan du lese mer om hvordan du kan øke inntekten mest mulig og hvordan du kan pensjonere deg tidlig ved å bli økonomisk uavhengig. Høres det spennende ut? Vi anbefaler deg at du leser eboken vår for en fin introduksjon til Matched Betting. Vi ønsker deg lykke til og håper du har funnet en passiv inntekt som passer deg!

Kort fortalt (FAQ)

Hva er passiv inntekt?

Passiv inntekt er et samlebegrep for måter å tjene penger på uten at man trenger å gjøre noe selv. Dette kan for eksempel være utleie av eiendom, aksjer som stiger i verdi eller renteinntekter fra crowdfunding.

Hvordan bygger jeg passiv inntekt?

Det finnes mange måter å bygge passiv inntekt. Den enkleste er å ha en månedlig investering i et aksjefond. Da vil man overtid oppnå at pengene vokser med en snøball-effekt på grunn av Rentes rente-effekten.