Erfaringer med Monio Crowdfunding [Skrevet i 2022]

1. Hva er monio?

Våre erfaringer med Monio sin plattform strekker seg fire år tilbake i tid. Her har vi til nå investert i over 80 boligprosjekter og opplevd en eventyrlig avkastning. Over tid kan man se at eiendom i Norge har hatt en stabil og sterk vekst de siste tiårene. Etterspørselen etter nye hus og hytter har økt i like stor grad, noe som har gitt boligbyggere mye jobb. For å ha penger til å bygge flere prosjekter samtidig så trenger utbyggerne penger. Penger låner de av deg og meg, med sikkerhet i byggeprosjektet, og man vil oppnå god avkastning og en vinn-vinn situasjon – uten å løfte en finger! 

2. Hvorfor investere i eiendom?

Det er flere fordeler med å investere i eiendom via crowdfunding som man gjør på Monio. 

Sammenlignet med en sparekonto vil man oppleve å tjene langt mer penger. Realiteten i Norge de siste årene er at pristigningen har vært langt høyere enn det man får utbetalt i renter på din sparekonto. Et realistisk eksempel er at pristigningen i Norge ligger på 5 prosent et år.

På samme tid kan en sparekonto gi deg 0,35 prosent i rente på din sparekonto. Hvis du har 100 000 på en sparekonto så vil du i løpet av dette året i praksis tjene 350 kroner på renter, men verdien på pengene dine synker til 95 000kr. Du ender opp med å tape 4650kr i kjøpekraft ved å ha pengene på sparekonto.

Ved å ha pengene i Monio kan man forvente en avkastning på 8 rundt prosent. Da vil man få 8000 kroner i renteinntekt, istedenfor de 350 kronene man får i banken. Man klarer derfor å slå inflasjonen og ende opp i pluss. Det er viktig å huske at man må skatte av begge disse gevinstene, men selv her er det heldigvis en annen fordel. 

Skattesatser endrer seg fra år til år så det er greit å være obs på, men ved å bruke 2022 som et eksempel så må man betale mye mindre i skatt ved å benytte seg av Monio sammenlignet med aksjemarkedet. Teknisk sett får man renteinntekter på lånet man gir til boligutbyggerne, noe som betyr at man bare betaler 22 prosent i skatt på gevinsten. Skattesatsen på aksjegevinster er på 35,2%, altså en god del høyere. For å ta et nytt eksempel, så vil man ved en gevinst på 50 000 kroner skatte 7260 kroner mindre ved å tjene det på Monio i motsetning til aksjemarkedet. 

Andre forskjeller fra aksjemarkedet er at man opplever en mye mer stabil avkastning. Aksjemarkedet svinger veldig mye så det er vanskelig å planlegge pengebruk. Man må ofte ha god tålmodighet og ha en 3 til 10 år horisont for å passe på at man ikke ender opp med å måtte ta ut pengene med tap. Selv om man kan oppleve år med støre avkastning enn ved å crowdfunde eiendomsprosjekter, så forventer man i snitt å tjene cirka like mye. Men med Monio kan man spå nøyaktig hvilken dato man mottar penger og hvor mye, noe som gir høy avkastning som både er stabil og forutsigbar.

monio erfaringer norge
Ved å investere hos Monio kan man tjene penger på boligmarkedet på en trygg og stabil måte med månedlige utbetalinger.

Vi har brukt Matched Betting for å tjene penger til å investere i Monio.

 

Hvis du vil lære mer om det er det bare å laste ned vår eBok.

3. Hvorfor låner utbyggere ikke bare penger fra banken?

Det er strenge regler for å låne penger til boligutbygging i Norge. Det er ikke mulig å ta sikkerhet i tomt og boligene man bygger ut så lenge man ikke har en kjøper klar. Dette gjør at man ofte setter sikkerheten i sin egen bolig, noe som gjør at man ikke får bygd ut mer enn et prosjekt av gangen.
Ved å benytte seg av Monio og crowdfunding for å få inn pengene, så betaler de en høyere rente enn hos en bank, men de kan raskt bygge ut mange flere prosjekter om gangen, som både er tids- og kostnadseffektivt. Det betyr at vi kan investere i eiendom for så lite som en tusenlapp med god avkastning mens boligutbyggerne kan jobbe mer effektivt. Vinn-vinn!

4. Hva er risikoen for deg som sparer med Monio?

Det er viktig å huske at ved å investere så er det alltid en risiko involvert. Hvis etterspørselen etter nye boliger forsvinner helt, eller et firma går konkurs, så kan man få problemer med å få tilbake pengene sine. Våre erfaringer sammen med andre investeringsvenner er derimot veldig positive.
Personlig har vi bare opplevd at ett firma har angret på et lån, noe som resulterte i at vi fikk tilbake pengene, samt 2 måneder med renter istedenfor et år. Av de vi har pratet med så er den verste konsekvensen de har opplevd at de har fått hovedboken tilbake, men ingen renter (Summen de har investert ble tilbakebetalt, men ingen gevinst). Ifølge Monio sine egne tall så er det under 0,4% av de totale investeringene som har gått tapt.

5. Monio erfaringer – Hva gjør de unike?

Det å drive med crowdfunding av lån slik Monio gjør er i seg selv ikke unikt. Det er flere andre nettsider, som f.eks Kameo og Fundingpartner. Monio er likevel vår favoritt. Ved å være eid av SpareBank1 så blir hele prosessen med å få utbetalinger og innbetalinger langt enklere. De er den eneste crowdfunding-tjenesten som lar deg knytte tjenesten til en egen sparekonto, noe som gir flere fordeler.

Denne kontoen er helt uten bindingstid og etableringsgebyrer. Den har blant markedets beste rente allerede fra første krone og man får enkelt flyttet penger inn og ut fra nye prosjekter. Man slipper altså å få mange små utbetalinger inn på brukskontoen sin. I stedet tilbyr de sparekonto med god rente (for å være en sparekonto) klar til å investeres videre. 

Et siste tips er at Monio lanserer alltid nye prosjekter 12.00. De mest attraktive lanseringene blir ofte fylt opp på bare 5 minutter, som ikke akkurat er god tid. Ved å legge inn et varsel 11.55 og sitte klar så er det likevel lekende lett å få investert pengene sine.

6. Hvordan få penger til å investere?

Så hva er våre beste tips for å få ekstra kroner på kontoen for å investere i eiendom og bli økonomisk uavhengig? Vi har det siste tiåret brukt tusenvis av timer på å finne de enkleste måtene til å tjene gode penger ved siden av en fulltidsjobb. Ønsker du å lese dette mer i detalj så har vi en oversikt over de beste sidehustlene her.

Det er likevel lite som har endret seg de siste fem årene på hva som er den desidert beste måten å tjene mest penger enkelt, trygt, og raskt. Med Matched Betting har vi lært tusenvis av nordmenn å tjene penger med få minutters arbeid i uken, noe som kan gi stabilt fra 10 000 til 20 000 i måneden i ekstrainntekt. Ved å benytte seg av lokketilbud og velkomstkampanjer og spille på alle utfall på oddstipping kan man sikre seg gevinst – uansett utfallet. Ønsker du å lære mer? Ta en titt i vår gratis ebok for en fin introduksjon.

Oppsummering 

Monio er en spennende og ny måte å spare penger på. Ved å fylle et behov for å bidra med penger til å bygge nye boliger får man muligheten til å tjene gode penger med stabil avkastning noe som er spesielt gunstig i tider hvor aksjemarkedet er svært ustabilt.

Kort fortalt (FAQ)

Hva er Monio?

Monio er en crowdfunding-side hvor man kan investere i byggeprosjekter. Ved å gjøre det får man høy rente, månedlige avbetalinger, lavere skatt enn på aksjer og sikkerhet i prosjektet.

Hva er crowdfunding?
Crowdfunding er en moderne måte på å si kronerulling. Det er prosjekter hvor flere investorer går sammen på å bidra med likviditet til et prosjekt. 
Hvor mye kan man tjene på crowdfunding?
Med crowdfunding kan man forvente å tjene fra 6 til 9 prosent avkastning hvert år. Selv om denne er ganske lik som snitt-avkastningen på aksjer så er det flere forskjeller. Her er avkastningen stabil, skattesatsen er lavere og man slipper store nedganger som kan oppstå på børsen.
Hvordan kan man tjene ekstra penger til investeringer?
Ved å ha en “side hustle” kan man enkelt tjene ekstra penger som man kan investere. På våre sider har vi spesialisert oss på å lære folk de beste måtene å tjene ekstra penger på til smarte investeringer.