NBX V2

Kjøp krypto med NBX – Norwegian Block Exchange – detaljert gjennomgang (2021)

En ny norsk kryptobørs

Norwegian Block Exchange (NBX) er en relativt ny norsk kryptobørs, etablert i 2018. Børsen er godkjent av Finanstilsynet, som er et stort kvalitetsstempel for potensielle norske kunder. I oktober i fjor meldte NBX at selskapet hadde levert inn en søknad til Finanstilsynet om å få bli e-pengeforetak, og at neste steg ville være å søke banklisens. I en rettet emisjon hentet NBX da inn 60 millioner NOK, og selskapet kan dermed bli en av Europas første banker for digitale «assets».

Vi har testet og gjennomgått NBX og plattformen de tilbyr. 

Registrering av konto hos NBX

Registreringsprosessen til NBX er svært enkel og intuitiv. Etter du har lagt inn mailadresse, navn og bostedsadresse kan du verifisere kontoen din med BankID, noe som gjør denne prosessen så enkel som overhodet mulig. Transparens og fokus på AML (Anti Money Laundering) og KYC («Know Your Customer») uttaler NBX selv at er svært viktig for dem. Fra vi registrerte mailadressen til vi var 100% verifisert gikk det 15 minutter, og NBX er derfor blant de beste i klassen her. Tilsvarende utenlandske børser vil kreve innsending av passkopi, adressebevis og en lang og omstendelig verifiseringsprosess. Men dette slipper vi med NBX. NBX krever fortsatt at man besvarer spørsmål om pengenes opprinnelse, som følge av Hvitvaskingsloven.

NBX registrering norsk

Dersom du lurer på noe før registrering har NBX utarbeidet en oversiktlig FAQ og en detaljert gjennomgang av alle funksjoner, gebyrer, ulike typer handel osv. På NBX-bloggen postes det nye artikler og informasjon om nye funksjoner og oppdateringer NBX kommer med.

nbx vervebonus

Verv familie og venner og få BTC i vervepremie

Etter du har verifisert identiteten din kan du verve familie og venner og dermed motta en vervepremie for hver ny kunde du verver. Du vil motta BTC til en verdi av 150 NOK for hver person du verver til NBX. Den du verver må verifiseres som kunde hos NBX for at du skal motta bonusen. Når personen du verver gjennomfører handler hos NBX, vil du også tjene 20% av all kommisjon personen betaler til NBX de første 12 månedene.

Dette er et veldig godt tilbud, særlig hvis du har venner og familie som du kan introdusere til NBX og kryptovaluta!

Innskudd til NBX

Innskudd til NBX er svært enkelt. Pr i dag kan du velge mellom bankoverføring (fra norsk bank eller en utenlandsoverføring med SEPA, fra f.eks Revolut). Den første overføringen må sannsynligvis gjøres som en vanlig bankoverføring og tar 1-2 dager. Vi fikk vårt første innskudd på under 24 timer. Deretter vil overføringene gå øyeblikkelig vha. direkteinnskudd med Neonomics og BankID. Innskudd gjort med bankoverføring er gratis.

Vi testet også et innskudd i EUR med bankoverføring fra Revolut. Dette gikk faktisk raskere enn vårt første innskudd i NOK, og vi betalte heller ingen avgifter på dette. Pengene var tilgjengelig for handel i EUR-kontoen vår på under et døgn.

NBX Innskudd
NBX Innskudd med Danske Bank Neonomics
NBX kjop av BTC enkelt

Kjøp og salg av kryptovaluta

Ekspress-kjøp

Det er to måter du kan handle kryptovaluta på hos NBX. Den desidert enkleste måten er å bruke «Kjøp & Selg»-knappen. Her legger du inn beløp du ønsker å kjøpe for, og deretter klikker du «Buy BTC». Du ser samtidig avgiftene du betaler. Den enkleste måten å handle på, men du mister samtidig litt kontroll, særlig mtp. prisendringer.

Etter at du godkjenner handel og klikker “Buy BTC” vil du få en bekreftelse på mail at ordren din er lagt inn. Deretter får du en bekreftelse når ordren er fullført. Dette skjer vanligvis i løpet av sekunder!

Kjøp via handelsplattform (avansert metode)

Du kan også handle kryptovaluta via handelsgrensesnittet. Det er litt mer komplisert, men gir deg samtidig mer kontroll på prisen du betaler for valutaene du kjøper. Dette avsnittet vil være rettet mot de som tidligere har erfaringer med trading og/eller de som ønsker å kjøpe og selge for større summer. 

 1. Gå inn på «Markets»
 2.  Velg ønsket valuta, for eksempel BTC/NOK, dersom du ønsker å veksle mellom disse to
 3. I ruten for kjøp og salg kan du velge mellom «limitordre» og «markedsordre». Velg «markedsordre» for å kjøpe til markedspris.
 4. Tast inn ønsket beløp og klikk «Kjøp BTC»

Forskjellen mellom «limitordre» og «markedsordre»

Du kan velge mellom en «markedsordre» eller en «limitordre» når du skal handle kryptovaluta hos NBX. Dersom du velger en «markedsordre» handler du krypto til den beste prisen tilgjengelig på akkurat det tidspunktet, og handelen går gjennom uansett. Velger du en limitordre vil du selv bestemme prisen du vil kjøpe for. Altså, ordren din blir kun fylt dersom noen ønsker å selge til den prisen du har oppgitt.

NBX handel avansert

Eksempel:

La oss si at markedsprisen for 1 BTC er 300 000. Du legger inn en markedsordre på 0,5 BTC, og ordren fylles med en gang til denne prisen. Du legger deretter en limit ordre på 290 000 på 0,5 BTC. Denne legges i ordreboken, og fylles kun dersom noen ønsker å selge BTC til prisen du har oppgitt. Dersom den ikke fylles, kan du kansellere den om ønskelig.

Med andre ord, med en limitordre har du bedre kontroll på handelene dine, mens med en markedsordre er du garantert kjøp av kryptovaluta til den beste prisen tilgjengelig akkurat da.

NBX varsler deg på mail umiddelbart når ordren fylles eller delvis fylles. På den måten har du kontroll på hvilke ordre som er åpne og fullførte.

OTC (Over the counter) handel

OTC står for “over the counter”, og betyr i dette tilfellet handel som ikke utføres på en børs. OTC-handel skjer i stedet direkte mellom to parter. En av fordelene med OTC-trading er at du får en pris på hele forespørselen din, og ikke bare det som ligger som beste kjøper i ordreboken. NBX sin OTC-desk tilrettelegger for handel for kunder som ønsker personlig service på store ordre. Vår OTC-desk er behjelpelig med ordrer over 50,000 EUR eller 500,000 NOK.

Send en epost til otc@nbx.com for henvendelser relatert til store ordre.

 • Bitcoin (BTC)
 • Ether (Ethereum)
 • Cache Gold Token (CGT)
 • USD Coin (USDC)
 • Aave (aave)
 • Aragon (ANT)
 • Basic Attention Token (BAT)
 • Bitcoin Cash (BCH)
 • Dai (DAI)
 • Dash (DASH)
 • Dogecoin (Doge)
 • Gnosis (GNO)
 • Kyber Network (KNC)
 • Chainlink (LINK)
 • Litecoin (LTC)
 • Decentraland (MANA)
 • Melon (MLN)
 • OmiseGO (OMG)
 • Augur (REP)
 • Synthetix (SNX)
 • Storj (STORJ)
 • Uniswap (UNI)
 • Tether (USDT)
 • Stellar Lumens (XLM)
 • Yearn Finance (YFI)

Er NBX et godt alternativ til andre kryptobørser?

Noe av det aller viktigste du bør se på er hvor dyr kryptovalutaen du kjøper er. Altså, hvor store marginer, eller hvor stor «spread» har børsen du handler hos. Mooncap.no viser en oversikt over ulike børser du kan handle krypto hos. NBX kommer godt ut her og kommer best ut blant de norske børsene når vi ser på «spread». Med andre ord vil du få «mye for pengene» hos NBX, enten du kjøper ETH eller BTC.

Mooncap sammenligne spread NBX

En ulempe med NBX pr i dag er at de har et mer begrenset utvalg av coins, sammenlignet med andre børser. Vi har fått informasjon om at dette jobbes det med og at to nye coins vil lanseres snart.

Det er også viktig understreke verdien av en “norsk” kryptobørs har for norske brukere. Med regulering av finanstilsynet og alt det innebærer er det en viktig trygghet og et ekstra “sikkerhetsnett” for kundene. Sammenligner man NBX med de utenlandske børsene stiller man som NBX-kunde mye sterkere dersom det skulle dukke opp problemer eller liknende. “Exit-scams”, som man kan være kjent med fra bookmaker-verden kan også forekomme i kryptoverden. Med NBX er dette svært lite aktuelt, sammenlignet med uregulerte utenlandske aktører.

Hva med sikkerhet?

Før du kan handle krever NBX at du aktiverer to-faktorautentisering (2FA). Dette er et svært godt tiltak som er utelukkende bra for deg som kunde. Som et ytterligere tiltak for å redusere sjansen for stjålne midler og hackerangrep har NBX tatt i bruk «Ledger Vault». Dette vil si at NBX kun har midler de trenger tilgjengelig i «hot wallets», mens resten er lagret offline. Med andre ord er det et «cold storage»-system som er konstruert for institusjonell skala. NBX har også en andel av Ledgers forsikrings-pool på 150 millioner dollar, som beskytter midlene dine i henhold til Ledger Vault-policy’en.

Oppbevaring av kryptovaluta hos børser innebærer alltid en viss risiko – uansett hvor sikker kontoen din måtte være. Dette er i mindre grad relevant for seriøse aktører som NBX, men vi anbefaler likevel å oppbevare kryptovalutaen din på en ekstern wallet, som f.eks Trezor eller Exodus.

«Not your keys, not your coins», som det heter i kryptoverden!

ledgervault logo

Gebyrer hos NBX

Når du handler hos NBX er det et gebyr på 0,5% per handel, uavhengig av hva slags ordretype du legger. Dette avgiftsnivået er svært konkurransedyktig, og sikrer at du får mest mulig kryptovaluta for pengene dine. Når det kommer til gebyrer på innskudd og uttak til og fra NBX gjelder følgende gebyrer

NBX - Gebyrer på uttak

ValutaUttaksgebyrMinimum uttaksgrense
Bitcoin (BTC)0.003 BTC0.0009 BTC
Cache Gold Token (CGT)1.00 CGT0.003 CGT
Ethereum (ETH)0.008 ETH0.03 ETH
USD Coin (USDC)

2.5 USDC5.0 USDC
Euro (EUR) SEPA overføring5.00 EUR50.00 EUR
Norske kroner (NOK)50.00 NOK500.00 NOK
Svenske kroner (SEK)75.00 SEK500.00 SEK
Danske kroner (DKK)75.00 DKK500.00 DKK

NBX - Gebyrer på innskudd

ValutaInnskuddsgebyrMinimum innskudd
Alle kryptooverføringerGratis innskuddIngen minimum
Norske kroner (NOK) innenlandsoverføringGratis innskuddIngen minimum
Euro (EUR) SEPA overføring1.8 EURIngen minimum
Svenske kroner (SEK)

0-100 SEKIngen minimum
Danske kroner (DKK)0-100 DKKIngen minimum
NBX spread BTC og ETH

Hva betyr dette for deg som NBX-bruker?

Gebyrene hos NBX er generelt blant de lavere. De er marginalt høyere enn MiraiEx, men MiraiEx har en høyere spread enn NBX, så totalt sett vil handel, innskudd og uttak være billigere hos NBX. Vi håper og tror at NBX vil senke gebyrer på innskudd og uttak ytterligere i tiden fremover!

I tillegg er det verdt å nevne at uttak i f.eks SEK, DKK og EUR er tilgjengelig hos NBX, som er svært gledelig for ikke-norske kunder, eller norske kunder som foretrekker handel i f.eks EUR.

Veien fremover – nye valutaer, app og mye annet!

NBX har informert oss om at de skal lansere en app etter sommeren 2021, noe som gjør handel av kryptovaluta mye enklere for brukere. Vervebonusen gjør det også attraktivt for personer uten tidligere erfaring med kryptovaluta å lage seg en konto.

I tillegg skal de lansere to nye coins, noe som sannsynligvis blir svært godt mottatt av Sofapenger-brukere!

Konklusjon – anbefaler vi NBX til kjøp og salg av kryptovaluta?

NBX er uten tvil en av de beste stedene å kjøpe kryptovaluta på for norske kunder. Her er de viktigste punktene på hvorfor du bør velge NBX i stedet for andre kryptovalutabørser

 • Et norsk selskap, regulert av Finanstilsynet
 • En svært enkel registreringsprosess og verifisering med BankID
 • Fokus på sikkerhet, obligatorisk to-faktorautentisering for alle brukere
 • Blant de laveste prisene på handel – lavest “spread” av de norske kryptobørsene
 • Lave gebyrer på handel, innskudd og uttak.
 • Et veldig godt bonusprogram – både for personen som verver og personen som blir vervet!
NBX rating

NBX i sosiale media

NBX er tilgjengelige i ulike kanaler, som Facebook, Instagram og Twitter. Her kommer de med oppdateringer, konkurranser og hyppige giveaways! NBX skriver også om aktuelle kryptonyheter som det kan være verdt å få med seg.

twitter logo 512
new instagram logo png transparent 1024x1024 1
square facebook 512 1
Hva er NBX?

Det er en ny norsk kryptobørs som er registrert hos Finanstilsynet. Den startet som et spinn-off fra Flyselskapet og jobber for å bli en trygg og billig måte å handle krypto på i Norge

Er NBX trygt?

NBX har sikkerhet i fokus. De er godkjent hos Finanstilsynet, har de beste sikkerhetspraksisene som er tilgjengelig og oppbevarer ting i “cold wallet”.

Hvordan setter jeg inn penger til NBX?

Du kan enkelt sette inn penger til NBX med bankoverføring. Du kan både gjøre en tradisjonell overføring og raske innskudd.