7 viktige ting FIRE-bevegelsen gjør i 2023 for å lykkes

Med tøffere økonomiske tider og større press på lommeboken har det kommet en økt interesse for FIRE-bevegelsen i Norge. For å gjøre det lettere å finne ut av hvordan du kan oppnå frihet og kanskje bli tidligpensjonist har vi skrevet denne artikkelen som en introduksjon til hva FIRE-bevegelsen gjør i 2023 for å lykkes.

Vi har flere av Norges mest leste artikler om FIRE på vår side. Bruk søkefunksjonen for å finne de!

financial independence retire early

1. Sparer mer, ikke mindre, i aksjemarkedet når det faller. (Tar ikke gevinst, venter på Høyre-regjering)

Når man starter å investere vil det ikke ta lang tid før man hører suksesshistorier fra bekjente eller eksperter som har gjort gode analyser og sett både store markedsfall og stigninger komme. Det er lett å føle seg rådvill over hvordan man skal få til det samme. Det fantastiske er at det logiske er å rett og slett ikke prøve. 

Historisk sett så viser det seg at det er langt mer lønnsomt å ha lenger tid i markedet enn å prøve å gå inn i markedet på riktig tid.

Tid i markedet slår det å gå inn i markedet på riktig tid. 

I 2022 opplevde man at mange store selskap falt masse i verdi. Spesielt teknologiselskaper som Amazon, AMD og Tesla opplevde fall på 40 til 60 prosent i verdi. Dette gjør mange uerfarne investorer bekymrede, og de unngår å investere videre. Her gjør FIRE-bevegelsen i Norge det motsatte. Hvis du følger budsjetter for investeringer og leveutgifter så er det smart å fortsette med månedlige kjøp i indeksfond. 

Indeksfond er å foretrekke siden de er like effektive som fond med forvaltere, men med en langt lavere kostnad. Profesjonelle og erfarne personer følger til og med rådet til Warren Buffet:

Be fearful when others are greedy, be greedy when others are fearful.”

Med tålmodighet når man ønsker å selge seg ut kan man heller se på det som en mulighet til å handle selskaper “på tilbud”. Selv om det føles trygt å vente til markedet snur så er det de som investerer i bear-marked som gjør det best. Her er en graf som viser at selv om du handler på det som blir snakket om som et dårlig tidspunkt så har det ikke tatt lang tid før det har snudd:
https://www.smartfinancial.ie/wp-content/uploads/2020/11/Its-about-Time-in-the-Market-not-timing.png

Ordforklaring:
Hva er et bear-marked?
Kort forklart så er “bear market” når de store aksjeindeksene har et større fall over lengre tid fra markedstoppen. Det betyr at et selskap i aksjemarkedet synker i verdi og ikke stiger. Motsetningen til det er et “bull market” hvor man ser at verdien til  de fleste selskapene i aksjemarkedet over lengre tid stiger i verdi. 

Hva er et indeksfond?
Det er risikabelt å ha alle aksjene sine i ett selskap. Derfor er det å foretrekke at man investerer i et fond. Fond er en samling av aksjer fra f.eks et land eller en type selskap, som teknologiselskap er i et teknologifond. Så istedenfor å investere i ett selskap i Norge kan man investere i et fond med de 100 største selskapene. Tidligere har det vært normalt at man har betalt analytikere for å bestemme hva fondet ditt investerer i. Dette kalles for aktiv forvaltede fond. Motsetningen til dette er indeksfond. De er datastyrte og derfor langt billigere. De har historisk sett like gode resultater som aktivt forvaltede fond, men er mye billigere å ha. Derfor er dette det foretrukne alternativet for folk i FIRE-bevegelsen som investerer store summer for en lengre tidshorisont. 

2. “Makser” innskudd til BSU, selv med egen bolig

Med tyngre økonomiske tider valgte regjeringen å halvere skattefradraget for BSU-ordningen i 2023. Det kan føles demotiverende å da spare der, men det er fortsatt den uten tvil beste måten å spare penger på og burde være første prioritering å fylle opp.

La oss sammenligne det å spare i Boligsparing for ungdom med det å investere i fond. Med fondet vil man forvente svingninger og et år kan man oppleve fall før det så året etter får en stor oppgang. I gjennomsnitt kan en årlig avkastning på 6,5% i snitt være et realistisk mål. BSU-renten ligger i starten på 2023 på rundt 5 %, litt avhengig av banken din, og det helt uten svingninger og risiko. 

Selv om det i seg selv er en god for de fleste i FIRE-bevegelsen så blir det enda bedre. Skattesatsen er også betydelig lavere på renteinntektene til BSU. Her er en sammenligning:

BSU Aksjefond
100 000 kr innskudd 100 000 kr innskudd
5 % rente 6,5% avkastning
5 000 kr i renteinntekt 6 500 kr i renteinntekt
Skattesats på 22% Skattesats på 37,84%
Skatt på 1 100 Skatt på 2 459 kr
3 900 etter skatt 4 041 kr etter skatt
141 kr i forskjell. 

141 kr er forskjellen i dette realistiske hvis man bare sammenligner skattesatsen. I tillegg så får man med BSU-kontoen 2 750 kr i skattefradrag hvis man sparer 27 500 kr. Dette gjør BSU-ordningen til den ubestridt beste spareordningen som slår aksjemarkedet, har lavere risiko, og mindre i skatt!

Flere tips om BSU-ordningen

Fortsett å fylle BSU-kontoen din selv om du har kjøpt bolig. Du vil ikke få skattefradraget på 2 750 kr, men den samme gode renten og lave skattesatsen. Når du har fylt BSU-kontoen med den maksimale sparesummen på 300 000 kr så er det bare å beholde pengene på kontoen så lenge som mulig. Med en boliglånsrente som ligger rundt 3,7% og BSU-rente på 5% så vil du på sikt bli rikere av å ha de på kontoen så langt det lar seg gjøre enn å ta de ut for å betale ned på lånet. 

PS! Er du bekymret for at du trenger pengene øremerket til noe annet enn bolig? Det finnes lovlige måter på å bruke BSU-pengene litt mer fleksibelt enn kjøp av bolig, som kravet egentlig er.

Det første du kan gjøre er det du mest sannsynlig vil bli oppfordret av banken din til å gjøre; Du kan sette BSU-kontoen din som trekk-konto for boliglånet. Da vil du slippe å betale ned på lånet med dine “vanlige penger” samtidig som du får beholde BSU-renten så lenge som mulig. Det vil frigjøre pengene du vanligvis bruker på lånet til annet forbruk.

Det andre alternativet er en litt sleipere variant, men fortsatt lovlig; Du kan bruke BSU-pengene til å betale ned på lånet. Etter å ha ventet noen uker kan du så kontakte banken om at du ønsker å låne opp den tilsvarende summen på lånet igjen. Da har du oppfylt kravet om å bruke pengene på boliglånet samtidig som at du senere har frigitt midlene! 

3. Følger med på strømprisen

Strømpriser har vært en av de store snakkisene i Norge med de store svingningene og prisendringene de siste årene. I FIRE-bevegelsen har strøm derimot vært en stor snakkis over lengre tid. Tidligere var det mulig å spare store beløp ved å hoppe på lokke-kampanjer som strømselskapene brukte som “loss-leaders” (en kampanje der et selskap bevisst taper penger ved å prøve å få deg som permanent kunde). 

Marginene til strømselskapene har blitt langt mindre nå som folk har blitt prisbevisste og det er ikke mer enn noen hundrelapper å hente på strømavtalen din så lenge du har en helt normal spotprisavtale. I skrivende stynd så er det VIBB som er det beste alternativet i Norge. Det er en strømleverandør helt uten ekstra kostnader, som heller skal tjene penger på å selge ekstratjenester.

REGISTRER DEG HOS VIBB HER OG FÅ 300 KR I RABATT

Det som kan gjøre en stor forskjell er å følge med på strømprisene. Strømstøtten fungerer slik at man får støtte basert på gjennomsnittsprisen i løpet av måneden. Når strømprisen faller og ligger under denne gjennomsnittsprisen vil man faktisk tjene penger på å bruke strøm. Den beste måten å følge med dette på er VG sin strømoversikt. Den viser når på døgnet det er billigst å bruke strøm og når strømprisen faller så mye at man vil tjene penger på å sette på en vaskemaskin. Her er det mye å hente!

4. Har side-hustles

Det finnes mange, men det er en som trumfer alt. Matched betting

En av våre mest populære artikler handler om hvilke side-hustles som fungerer best for å tjene litt ekstra penger. Selv om begrepet “side hustle” er ganske nytt så betyr det egentlig bare å ha en ekstrajobb, men gjerne der man er sin egen “sjef”. Da kan man styre hvor mye tid og energi man legger i det, alt etter behov.

Les vår artikkel om side hustles ved å klikke her

Dette kan oppsummeres med at det er en side-hustle som trumfer de fleste: Matched Betting. Matched Betting er noe som har tiltrukket seg alt fra boliginvestorer, økonomer og studenter. Dette er den beste måten å stabilt tjene titusener ekstra hver eneste måned, helt uten risiko og med veldig lite tid brukt. I snitt pleier folk å tjene minst 750 kr i timen ved å gjøre matched betting. Er du interessert i å lære mer om Norges beste side hustle?

Klikk her for å lese om det. 

5. Har passive inntektskilder

Passive inntektskilder er alfa og omega når det gjelder FIRE. Målet er å slippe å selge tiden sin mot å være arbeidskraft, og ved å ha penger som jobber for deg så vil man oppnå dette mye tidligere. Det er begrenset hvor mye tid man kan bruke hver dag på å jobbe. Ved å ha passive inntektskilder vil man tjene penger selv når man sover. Her er 3 måter man kan få passive inntektskilder på med ingen til minimalt arbeid.

Crowdfunding

Med crowdfunding er du med på å låne ut kapital til bedrifter som trenger penger. På grunn av strenge lover når det gjelder sikring av lån til boliger så er dette for mange boligutbyggere den beste måten å sikre seg nok penger til å kunne bygge kostnadseffektivt. Disse lånene pleier å ligge på et sted mellom 7 og 13 prosent avkastning, litt avhengig av risikoprofilen til prosjektet. Det er også renteinntekt som vil gi lavere skattesats enn aksjemarkedet! Vi i Sofapenger er veldig imponert over Monio og deres plattform.

Her kan du lese vår anmeldelse av Monio

Utbytteaksjer

En utbytteaksje er en eierandel i et selskap som betaler ut overskuddet av det de tjener til aksjonærer. Når Equinor gjør det bra så ruger de ikke på overskuddet, men betaler det heller ut til alle medeiere. Hvis du sitter på flere utbytteaksjer så vil du oppleve stabil og passiv inntekt som jevnlig kommer inn på kontoen din. Vi har ikke skrevet en egen artikkel om det enda, men hos Nordnet så finnes mye verdifull informasjon: https://www.nordnet.no/no/marked/aksjer/utbytteguiden 

Outsourcede youtube-videoer

En av de hotteste inntektskildene der man enkelt kan skalere egeninnsatsen er å lage youtube-videoer. Ved å bruke frilansere til å gjøre alt fra å skrive manus til voice-over er det mulig å selv gjøre det man føler for, eller finne folk som gjør det for deg på tjenster som fiverrr.com eller freelancer.com. Finner du en nisje som folk synes er interessant kan du klare å lage videoer som drar inn mye penger slik Youtube-algoritmen fungerer i 2023. 

6.Bruker ikke penger etter inntekt, men etter behov

Å vise nøkternhet og respekt for penger er mye mer effektivt enn å gjøre at inntekten din stiger. De fleste nordmenn sparer bare 10 % av lønnen, og ved å øke den vil du oppnå økonomisk frihet langt før. Hvis vi tar vekk spareelementet her så kan du tenke deg at hvis du klarer å leve på 50 % av inntekten din så kan du i teorien jobbe 6 mnd i året og ha fri den andre halvdelen og fortsatt få det til å gå rundt.

Med noe som heter “Rentes rente effekten” så vil en snøballeffekt gjøre at jo tidligere du sparer og jo mer du sparer så vil du oppleve FIRE langt tidligere. På grunn av denne effekten så vil du med månedlig sparing ende opp med like mye penger ved å spare samme månedlige sum fra 20 til 30 år som 30 til 60 år. 

Unngår du unødvendig luksuskjøp vil friheten komme til deg før. En artikkel som går i dybden på dette kan du lese ved å trykke her.

7. Lærer av hverandre

Det å hjelpe hverandre og spre kunnskap er noe av det viktigste for å ta gode og kunnskapsrike valg. Det er derfor bra at folk i FIRE-bevegelsen som oftest spiller med åpne kort og er mer enn villige til å lære andre hvordan man kommer i gang. Vi i Sofapenger har en Slack-kanal med over 400 personer som deler erfaringer og informasjon om hvordan man tjener penger på matched betting og generelle tips om FIRE. Ønsker du å bli medlem her? Send en epost til oss så sender vi deg informasjon om kravene for å komme inn.

Et annet sted å oppsøke informasjon er finans-twitter (“fintwit”). Det er et løst, men effektivt fellesskap med mange eksperter på forskjellige temaer som deler oppdatert og ny informasjon om alt fra skatteregler til side hustles og investeringsmetoder. Noen fine kontoer å starte å følge er Sofapenger, Hobbyinvestoren og Aksjer & fondsparing

 

Lykke til med dine første skritt inn i FIRE-bevegelsen!