Neteller og Skrill stengt i Norge – Vi har de beste alternativene for 2023

Paysafe-group stenger ned i Norge

Nylig ble klart at Paysafe Group, altså eierne til ewalletene Neteller og Skrill stenger ned i Norge. Neteller og Skrill er de desidert mest populære betalingsløsningene relatert til betting og spill for nordmenn, så dette er et stort tap for alle. Vi er nå i en “tilpasningsperiode” der vi trenger å bruke tiden på å skaffe nye spillmønstre, rutiner og vaner. Heldigvis har vi allerede en god eksisterende løsning da vi fortsatt kan benytte oss av ecoPayz.

paysafe logo

Bakgrunnsinfo om norsk spillmonopol

Norske myndigheter har i en periode nå blokkert transaksjoner relatert til pengespill i utlandet for banker og finansinstitusjoner. Årsaken er lovene rundt det norske spillmonopolet, at det bare er den statlige bookmakeren “Norsk Tipping” som har lov til å drive og markedsføre spill i Norge. Det er likevel ikke noe ulovlig for norske innbyggere å spille hos utenlandske bookmakere. Imidlertid er markedsføring av utenlandske spillsider og kasinoer i Norge ulovlig. Men det er mange måter rundt dette, så effekten av denne loven er knapt merkbar. Nesten alle de store bookmakerne kjører annonser og reklame via TV-nettverk basert utenfor Norge, dvs. Discovery Network, NENT-gruppen etc. Disse reklamene kjører nesten 24/7, spesielt under “prime time” TV og under fotballkamper, som du helt sikkert har sett.

Ironisk nok er nesten alle utenlandske bookmakere tilgjengelige for norske kunder, sammenlignet med for eksempel svenske kunder, der bookmakerne trenger lisens for å drive. Internettmarkedsføring er også veldig vanlig, men det er også en «gråsone». Direkte markedsføring via sosiale medier er også veldig utbredt. Det finnes utallige bookmaker-affiliate nettsteder som opererer i en gråsone som promoterer gambling-innhold “utenfor” Norge.

Staten har hatt svært begrenset suksess i å prøve å stoppe folk fra å spille hos disse spillsidene. Da de begynte å blokkere transaksjoner, dukket det opp nye tredjeparts tjenester innen få dager etter at forbudet var i kraft. Du skjønner bildet – norske myndigheter prøver veldig hardt, men ingenting fungerer som opprinnelig tenkt. I tillegg er det et viktig moment at flere og flere argumenterer for at de norske myndighetene neglisjerer EØS-retten og at dagens monopol-modell strider mot felleseuropeiske rettsprinsipper.

Hva skjer med Skrill og Neteller i Norge opp i alt dette?

Forskjellen her er at, juridisk sett, bør Paysafe Group være unntatt fra det norske betalingsformidlingsforbudet. Dette er fordi hver kunde må åpne en bankkonto i et annet EØS-land, og transaksjonen til og fra spillselskapene går aldri via norske banker til disse selskapene, men i stedet via en Neteller-/Skrill-kundekonto i et EU-land. 

Hvordan myndighetene i Norge klarte å legge så sterkt press på Paysafe, en relativt stor utenlandsk bank, på å ikke akseptere norske kunder, virker for oss veldig merkelig. Det blir spennende å se om Paysafe utfordrer denne avgjørelsen etterhvert. Men enn så lenge må vi belage oss på å bruke andre metoder.

Oppdatering 15.12.2020

Tidligere ble det spekulert i om Lotteritilsynet hadde klart å presse Paysafe ut. I senere tid har det dukket opp andre nyheter som virker mer sannsynlig. Årsaken til at Paysafe trekker seg ut av Norge har sannsynligvis sammenheng med den kommende børsnoteringen av selskapet i USA.

Det er enda ikke kommunisert noe direkte fra Paysafe til de norske kundene sine om årsak. Dette har skapt mye frustrasjon og det er uansett en ganske håpløs måte å håndtere situasjonen på.

Beste alternativ til Skrill og Neteller

Det finnes allerede flere alternativer til ewalletene Skrill og Neteller. Noen er bedre enn andre, noen er billigere, men tar lengre tid, mens andre er dyre og vil være relativt raske.

EcoPayz – det beste alternativet i 2021

Det desidert beste alternativet pr i dag er ecoPayz. ecoPayz er på samme måte som Skrill og Neteller en ewallet der du kan gjøre instant innskudd og uttak til bookmakere fra denne kontoen. Vi har en eksklusiv cashback-avtale med eWallet-Optimizer der du får opp til 0.65% cashback på alle innskuddene du gjør med ecoPayz. 

Vi forventer at ecoPayz blir lagt til flere bookmakere i løpet av kort tid, så dette vil pr i dag være det absolutt beste, billigste og raskeste alternativet til Skrill og Neteller.

ecopayz 255

Revolut og likende tjenester

Revolut fungerer stort sett hos bookmakere. Det finnes også andre tilsvarende tjenester som også (av og til) fungerer greit flere steder (Monese, N26, Lunar osv.) Hovedproblemet her er at stort sett alle disse tjenestene ikke er veldig glade i gambling-relaterte transaksjoner, slik at kontoene her ofte blir stengt eller begrenset ved hyppig bruk. Om man benytter seg av Revolut og andre tilsvarende fintech-løsninger anbefales det og bruke disse kortene på dagligdagse transaksjoner i tillegg til bookmaker-innskudd og uttak.

Revolut logo

Visa/Mastercard – bank- og kredittkort

Denne metoden har fungert i stort sett greit i lengre tid. Ulempen her er ofte store gebyrer forbundet med innskudd og uttak. Transaksjonene blir gjort av tredjeparts-tjenester, slik at valuta-konvertering og fx-gebyrer ofte blir ganske dyre. Dersom andre alternativer er tilgjengelig anbefales de før et bankkort-innskudd.

visa mc logo

“Open banking”-løsninger

Bookmakere vil i større grad ta i bruk Open banking-løsninger. Sikre og raske betalinger er viktig, og gjennom PSD2 har bookmakerne muligheten til å integrere mange europeiske banker. PSD2 står for “EUs andre betalingstjenestedirektiv”, som har som mål å utvikle markedet for elektroniske betalinger og skape bedre betingelser for sikre og effektive betalinger. “Open banking” er et aspekt av PSD2 og innebærer at aktører “åpner opp” og deler informasjon med hverandre. Blant annet har Leovegas lansert dette i UK og forventer å lansere i EU etterhvert. Dette er utvilsomt veldig spennende for alle.

Open Banking Implementation Entity

Community payments

Comeon-group lanserte “Community Payments” for en tid tilbake. Ideen er at spillere gjør indirekte transaksjoner seg imellom, via transaksjoner fra egen bankkonto. Det har til nå fungert helt ok, men til tider litt venting ved uttak. Når Skrill og Neteller er borte kan man forvente en økt aktivitet i bruken av Community Payments. 

community paymentss 1

Bitcoin og kryptovaluta

Bitcoin og annen kryptovaluta er kommet for å bli. Pr i dag er det mindre sannsynlig at vi får gjort direkte innskudd med kryptovaluta hos bookmakere med EU-lisens i nærmeste fremtid, men situasjonen kan endre seg etterhvert. Mulige løsninger kan være tredjeparts krypto-tjenester som retter seg mot gambling. Det blir spennende å se hva som dukker opp her etterhvert.

Dersom du ønsker å bruke BTC eller kryptovaluta til innskudd kan du gjøre det i dag hos ulike amerikanske bookmakere. Sjekk vår guide til Bitcoin-betting for mer informasjon.