Min hverdag som økonomisk uavhengig [I Norge 2024]

​​Dette er et gjesteinnlegg – Vi i Sofapenger er alltid på utkikk etter å lære om folk som har fått til FIRE i Norge (Financial Independence, Retire Early) Gjennom vår Twitter-konto har vi kommet i kontakt med mange som har gått all inn når det gjelder økonomisk uavhengighet. Spesielt en suksesshistorie fant vi lærerik og har derfor valgt å la han fortelle sin spennende historie her:

Hva er min bakgrunn? (Historien om hvordan jeg ble økonomisk uavhengig)

Selv om det aldri er for sent å sette seg inn i det å bli økonomisk uavhengig og ta del i FIRE-bevegelsen så må jeg påpeke at tidlige livsvalg og en god slump med flaks har hjulpet meg veldig på veien.

Helt siden jeg var ung har jeg aldri vært spesielt opptatt av materialistiske statussymboler. Deltidsjobben og sommerjobbene jeg hadde da jeg var ung gikk ikke til russetid eller bil, men med god innflytelse fra et familiemedlem gikk det heller inn i BSU. Jeg tok en utdannelse innen IT, som ble ganske så billig, på et mindre studiested i Norge. Som ferdigutdannet i 2009 viste dette seg å være gull verdt.

Med lav gjeld, egenandel og en trygg og god jobb med gode jobbmuligheter, kom jeg ikke bare inn på boligmarkedet på riktig tid, men også aksjemarkedet. I tillegg til en god porsjon flaks har jeg gjort ytterligere to store tiltak; Det første er at jeg har gjort det som nå på “finans-twitter”/”fintwit” blir kalt for “side-hustles” med småjobber på nettet som har gitt meg ekstra inntekter ved siden av jobben.

Det andre er at jeg har spart langt mer av lønnen min enn det som er normalt i Norge. Nå er ikke jeg en økonom, men av det jeg vet så er 15 % av lønnen spart sett på som bra i Norge. Ved å være ganske nøysom med min livsstil så har jeg klart å spare over halvparten av mine lønninger.

okonomisk uavhengighet norge

Veien til økonomisk uavhengighet er dessverre litt mer avansert enn å bare følge et skilt.

Hvordan en vanlig dag ser ut for meg

Nå vil jeg si at jeg offisielt sett er pensjonert. Jeg klarer å leve av mine investeringer, har ingen arbeidsgiver og jeg har ingen andre å forholde meg til når det gjelder min økonomiske situasjon. Det å ikke være avhengig av andre for å få økonomien og hverdagen til å gå rundt er i seg selv en stor befrielse. I tillegg så bruker jeg deler av dagen på å passe på at min fysiske og psykiske helse blir tatt vare på. 

Disiplin og rutiner har vært viktig gjennom store deler av livet og jeg passer på at jeg har innholdsrike dager med stabil døgnrytme. Hver dag starter jeg med en kopp kaffe og litt meditasjon før jeg leser avisen og spiser en lett frokost. Trening og turer er viktig for meg så jeg prøver å få en lett økt før jeg så starter på prosjektet mitt. I starten var jeg redd for ensomhet og kjedsomheten av å være så mye i ro på dagtiden, men heldigvis har jeg klart å holde meg opptatt ved å lære nye ting jeg tidligere ikke har hatt tid til med fulltidsjobb. Noen av prosjektene som jeg ofte har sittet med i måneder av gangen er:

 • Laget en drømmeliste over litteratur jeg alltid har ønsket å lese. Jobbet meg gjennom den og skrevet anmeldelser og rangering av alle bøkene
 • Utforsket forskjellige treningsmetoder og ernæringsstrategier over tid og funnet en som passer meg best på sikt
 • Fått en dypere forståelse for sjakk og økt min ELO-rating ved å lese bøker og følge med på turneringer
 • Lært meg å kostnadseffektivt pusse opp hjemmet mitt. Klarte å få høyere verdivurdering som igjen reduserte renten på boliglånet mitt. 
 • Fått grunnleggende kunnskap innen flere nye språk. Dette er mitt siste prosjekt jeg har påbegynt under corona-tiden, som jeg ønsker å få testet ut når jeg til sommeren skal reise gjennom Europa med tog og couchsurfing for å holde det kostnadseffektivt. 
 • Sideprosjekter og “side-hustles”. Jeg må innrømme at jeg er ikke helt ute av bransjen (Men hei, selv en pensjonist kan da jobbe litt for det sosiale!). Siden jeg sluttet i jobben min under gode forhold så er hender det fortsatt at jeg får en telefon fra arbeidsgiver der de trenger hjelp, gjerne under hektiske tider.Det hender at jeg har hjulpet dem i noen uker av gangen, noe som både er hyggelig for det sosiale, men som jeg også ser på som viktig for å holde kompetansen oppdatert i tilfelle jeg bestemmer meg for å begynne å jobbe igjen, hvis livsstilsendringer krever det. Siste jeg har gjort er å teste ut diverse side-hustles. Sofapenger fant jeg selv på Twitter og selv om jeg ikke er en som er mest interessert i fotball så har jeg testet ut Matched Betting. Det er en veldig skalerbar inntekt som jeg har kunnet bruke tid på etter ønsket tidsbruk og som også har vært en overraskende god inntektskilde etter at jeg klarte å forstå hvor verdien ligger.

Slik ble jeg økonomisk uavhengig

Selv om jeg har ikke har noen tvil om at mine interesser og heldige timing har hjulpet meg i å bli økonomisk uavhengig noen tiår før planen, så håper jeg at mine råd kan være til hjelp for at dere skal bli litt mer økonomisk sikre.

 • Unngå materielle goder og luksusprodukter. 

  • Selv om det har fristet å kjøpe en ny bil så er jeg glad for at jeg alltid har holdt meg unna. Verdifallet på biler er i mine øyne helt ekstremt, spesielt når man ser at første året på en ny bil ofte gjør at en bil faller hele 20 prosent i verdi. Det er likevel viktig å ikke blande luksusgoder med kvalitetsprodukter. Hvis et godt produkt holder mye lenger enn et billig så er det en investering. En god kjøkkenmaskin kan vare livet ut og erstatte utallige andre kjøkkenmaskiner, da sparer man penger i det lange løp. 
 • Det er like viktig å senke utgifter som å øke inntekt. 

  • Det er ikke uvanlig at mennesker jeg prater med har tunnelsyn om at økt inntekt er løsningen på økt økonomisk handlingsrom. Resultatet jeg ofte har sett er at mine venner og kolleger ender opp med en dyrere livsstil i takt med økt inntekt og at de ender like langt. Ved å ha en disiplinert økonomi hvor jeg bare har trengt halvparten av lønnen min for å få hverdagen til å gå rundt så lærte jeg to ting. Det første er at hvis man ignorerer sparingen så kunne jeg, fra jeg startet opp, klart meg ved å jobbe i 6 måneder og ha fri den andre halvdelen av året. I hvertfall i teorien. Det andre er at jeg ville oppleve “rentes rente effekten” mye før med aggressiv sparing, som gjorde at jeg kunne leve av avkastningen min mange tiår før den gjennomsnittlige nordmannen. 
 • Ta aktive livsvalg

  • Dette gjelder selvfølgelig ikke alle, men der det er mulig så er et mye penger å spare ved noen livsstilsendringer. Jeg var tidlig ute med å bruke hjemmekontor som ga meg store besparelser på reise, mat og tidsbruk. Uten behov for bil så slapp jeg mange tusen i måneden i rene utgifter til drivstoff og forsikring og verditap på bil. Ved å bare ha en sykkel opplevde jeg gode besparelser og jeg har hatt et matbudsjett langt under det gjennomsnittlige. Ved å lage mat fra bunnen av og aldri benytte meg av ferdigmat og restaurantbesøk har jeg spart tusenvis hver måned. Siste valget jeg sparte mye på var å binde meg til en fastprisavtale for strøm høsten 2021. Kombinert med strømstøtten fra staten har jeg i flere måneder opplevd å få gratis strøm flere ganger selv om den har vært rekordhøy. 
 • Risiko er ubehagelig, men smart

  • Jeg har hatt en risikovilje langt over det normale. Min filosofi har vært at mest mulig av pengene mine skal jobbe for meg. Ved å investere de i aksjemarkedet opplever jeg svingninger, men på sikt langt høyere avkastning enn ved å penger på sparekonto. Første milepælen jeg opplevde var da mine investeringer med 4% avkastning i snitt ville gi meg en månedslønn i avkastning. Når jeg innså at jeg kunne ta fri to måneder hvert år (siden jeg bare har halvparten av min lønn i utgifter) uten at det ville skade meg økonomisk så ble jeg bare enda mer sulten på å få dette til å lykkes. 
FIRE Norge

Jeg kan ikke se for meg noe som gir den samme frihetsfølelsen som økonomisk uavhengighet.

Tips for å bli økonomisk uavhengig

Slutt med “alt eller ingenting”-tankegang

Jeg har full forståelse for at det har blitt langt vanskeligere enn det var for meg å bli økonomisk uavhengig. Ikke bare var min timing inn i bolig og aksjemarkedet veldig flaks, men min livsstil blir sikkert i overkant sparsom (kanskje dere vil kalle det gjerrig?) for den vanlige person. Husk at små men viktige endringer vil likevel kunne gi deg massive endringer i livskvalitet. Prøv å start med å tjene først 1 uke med lønn i passiv inntekt, før du over tid øker det til 2 uker også etterhvert en måned. Det å bli 100 prosent økonomisk uavhengig er kanskje ikke realistisk for deg, men å kunne ta en måned med fri hvert år uten at det vil påvirke din livssituasjon er kanskje godt for helsen? 

Hold følelser og logikk adskilt

Selv om det det er svært ubehagelig å se midlertidig børsfall som ved starten av corona-epidemien så er det viktig å holde seg til logikken. Historisk sett har aksjemarkedet alltid vært i økonomisk utvikling over tid, så med tålmodighet vil man som oftest etter maksimalt noen år tjene tilbake nedgangstidene. Tålmodighet er viktig når man investerer på børs.

Finn glede i det enkle og minimalistiske

Ved å klare å se unna janteloven og jakten på status så vil du oppleve at det er mye enklere å spare for å bli økonomisk uavhengig. Hvis du klarer deg uten dyre biler og dyre klær og klokker så er det bare noen av luksusvarene som man kan droppe og heller ha som arbeidende kapital. Selv har jeg funnet gleden i ting som skogsturer og det å låne bøker på biblioteket. Lave månedlige utgifter har gjort det mye enklere for meg å bli økonomisk uavhengig.

Er FIRE noe for deg?

Dette er min historie, og forhåpentligvis vil noen av disse tipsene hjelpe deg på veien. Det kanskje viktigste tipset er at dette er ikke en sprint, men en maraton; sparing tar tid, det vil tidvis være krevende, og du vil ikke kunne høste fruktene før om relativt lang tid. Samtidig er det viktig å leve litt – du bør ikke “spare deg i hjel”.

Finn investeringer som krever lite tid og energi av deg. Ta bets som har asymmetrisk oppside; lite risiko men potensielt stor gevinst.

Føler du deg inspirert? Les mer om økonomisk uavhengighet i våre andre artikler:

Tips for å bli økonomisk uavhengig 
Hvordan starte med din Side Hustle
Hvordan tjene penger hjemmefra med matched betting