Topp 4 tips for å bli økonomisk uavhengig【2024 Norge】

Hvordan oppnå drømmen om økonomisk uavhengighet?

Økonomisk uavhengighet og friheten til å ikke være avhengig av å jobbe er en trend som har vokst frem i Norge de siste årene. Trenden er inspirert av USA, hvor den bare blir kalt for FIRE (Financial Independence, Retire Early). Økt konkurranse har gitt oss bedre spareprodukter med lavere kostnader, noe som øker interessen for sparing. Dette har har gjort at vi har – Vi i Sofapenger har jobbet mot økonomisk uavhengighet i flere år, og vi skal i denne artikkelen dele våre tips og erfaringer for å hjelpe deg på god vei til å oppnå økonomisk uavhengighet

1. Hva vil det egentlig si å være økonomisk uavhengig?

Når du sparer penger så speiles din risikovilje opp mot avkastningen du tar. Sparekonto er den tryggeste måten å spare penger på, men siden 2015 har inflasjonen ligget høyere enn renten du får fra banken din, som betyr at du i praksis har tapt penger og kjøpekraft. Ved å ta litt høyere økonomisk risiko og investere i fond istedenfor vil man over tid oppleve flere gode fordeler. 

  • Du vil få høy avkastning

Ved å investere i et indeksfond på Oslo Børs vil du oppnå langt høyere avkastning enn en sparekonto – over tid. Historisk sett har den norske økonomien vist seg å være i verdenstoppen, og man kan oppleve utrolig høye avkastninger i medgangstider, men selvfølgelig også sure fall i nedgangstider. Fra 1. januar 2021 til denne artikkelen ble skrevet i midten av oktober har den norske børsen hatt en oppgang på 21%. Her vil pengene dine gjøre jobben for deg og man må takle at det kan komme år med store korreksjoner. Børskollapsen i 2008 ga et fall på 66% men det snudde seg raskt igjen. Historisk avkastning er ikke en garanti for fremtidig avkastning, men en god norsk økonomi er hovedpilaren til veien til økonomisk uavhengighet i Norge.

økonomisk uavhengig

  • Du får lavere skatt

Penger på konto hjelper ikke den norske økonomien og må derfor beskattes fullt. Penger i aksjemarkedet er på den andre siden med på å investere i norske bedrifter og bidrar til norske arbeidsplasser – noe som norske myndigheter ønsker mer av. Man har derfor noe som heter “verdsettelsesrabatt” på aksjer og aksjebaserte fond, som gir fradrag på formuen din når du skal skatte. I 2020 var rabatten på hele 35 prosent. Har man store summer i aksjefond, som man må for å oppnå økonomisk uavhengighet, så betyr dette at man betaler mindre i skatt enn hvis pengene var på bankkonto.

  • Rentes rente-effekten

Vi skal ikke gå for mye i detalj rundt renters rente effekten da det vil bli unødvendig komplekst. Kort fortalt så vil du oppleve at verdien på økonomien din vil få en snøballeffekt og vokse seg større og større over tid da avkastningen du får det første året vil bidra til avkastningen neste år. Det kreves overraskende lite penger for å få snøballen til å begynne å rulle, så ikke bli skremt av å starte tidlig eller med “for lite penger”.

Ble du mer nysgjerrig på Rentes rente-effekten? Klikk her for å lese en fin artikkel Nordnet har skrevet om det

2. Hvordan oppnår jeg økonomisk uavhengighet?

For å oppnå økonomisk uavhengighet må man forholde seg til en ganske enkel filosofi. Du må tjene mest mulig penger og ha lavest mulig forbruk. Dette er i strid med det gjennomsnittlige norske forbruket, og tall fra SSB viser at nordmenn bare sparer 10% av sin inntekt – resten brukes opp.

Hallgeir Kvadsheim lagde et godt eksempel på hvor stor frihet man kan oppleve når man øker spareraten ved å se på hvor mye man må spare for å ta 1 måned med fri. Han oppsummerte regnestykket slik:

  • Sparer du 10 %, som de fleste gjør, så må du jobbe i 9 måneder for 1 måned med fri.
  • Med en litt høyere sparerate på 20 % så tar det plutselig bare 4 måneder før du får fri.
  • Med 50 % sparing så kan du plutselig ta fri annenhver måned
  • Med 75 % sparing så trenger du plutselig bare å jobbe 3 måneder i året og kan ta fri de resterende 9 månedene. 

Så hvorfor er dette relevant? Jo, fordi man oppnår økonomisk uavhengighet mye før hvis du klarer å dra opp din sparerate så høyt som mulig så raskt som mulig. 

For de fleste er det vanskelig å sette til side en så stor andel av inntekten, men med disiplinert budsjett så kan man se på 20 % sparerate som et realistisk mål. Det er bare å begynne å budsjettere!

Så, når har du spart nok til å kunne kalle deg økonomisk uavhengig? 

Når du kan ta ut 4 prosent fra midlene dine årlig og det dekker alle levekostnader

Hvis du for eksempel ønsker å leve på 300 000 kr i året så kreves det et fond med 7,5 millioner kroner. Hvis du klarer å leve på halvparten så trenger du plutselig bare et fond på 3,75 millioner kroner for å kunne se på deg selv som økonomisk uavhengig. 4 prosentregelen baserer seg på en formel som tar for seg historisk avkastning og gjør at man kan være trygg på uttak uansett om man er i et år med stor oppgang eller nedgang. 

Usikker på hvor mye du må spare? Hallgeir har en fin artikkel som oppsummerer hvor mye du må spare. Klikk her for å lese den

3. Hvordan skal jeg tjene penger ved siden av jobb?

Vi i Sofapenger har i hovedsak ikke spesialisert oss på sparetips eller aksjemarked. Et viktig moment er at det er mye mer å hente ved å øke inntekt, i stedet for å redusere forbruk, på veien til økonomisk uavhengighet. Vår spesialitet er å hjelpe lesere å øke sin inntjening. Vi har i lang tid testet det som er å finne av Side Hustles i Norge og vår konklusjon er enkel. Med Matched Betting kan man i snitt se for seg en inntekt på 1000 kr pr time, og selv om det virker veldig merkelig i starten, så er det lekende lett når man har satt seg inn i det. Det er mange studenter som benytter seg av dette for å slippe å ha ekstrajobber, og vi ser en økende trend av mennesker inne i Slack’en vår som benytter seg av Matched Betting for å investere i fond på veien mot økonomisk uavhengighet. Lurer du på hvordan du kan bruke den ultimate side hustlen tilgjengelig i Norge til å oppnå økonomisk uavhengighet? Start ved å eboken vår som er gratis. Det er den beste starten. Klikk her for å komme til eboken

Ønsker du å få tilgang til slack? Send oss en mail på kontakt at sofapenger.com

4.  Hvor burde du spare opptjente midler?

Alle har hver sin smak, men vi i Sofapenger synes Nordnet sine indeksfond er trygge bærebjelker. Det er veldig billige fond med en totalpris på bare 0,3 %, noe som er veldig viktig når vi tenker på rentes rente effekten og skal investere store summer. Dette fondet følger de største aksjene i de ulike markedene rundt om i verden og gir en god blanding av investering i ulike bransjer på verdensbasis. Du kan lese mer om Nordnet sine fond som også inkluderer det rimeligste teknologifondet i landet ved å klikke her

Konklusjon

Som en konklusjon er det overraskende enkelt i teori og utrolig vanskelig i praksis å bli økonomisk uavhengig. Få disiplin over økonomien din så du kan spare en så stor andel av pengene dine som mulig. Spar de i et spareprodukt med lave priser og gode avkastninger over tid. Ved å øke inntekten din oppnår du målet ditt mye raskere. Med Matched Betting så ser du inntekten din øker og at spareraten din øker betraktelig. 

Lykke til!

Kort fortalt (FAQ)

Hva er økonomisk uavhengig?

Økonomisk uavhengighet er noe man kan kalle seg når man har spart opp nok penger til at man kan leve på oppsparte midler og aldri trenger å jobbe igjen.

Hvordan blir jeg økonomisk uavhengig?

Ved å være veldig disiplinert. Du må prøve å spare minst 20 prosent av inntekten din og plassere den i gode spareprodukter som indeksfond.

Når er jeg økonomisk uavhengig?

Man kan kalle seg økonomisk uavhengig når man kan ta ut 4 prosent av midlene dine årlig og dekke alle levekostnader. Hvis du ønsker å leve på 300 000 kr i året trenger du f.eks 7,5 millioner i oppsparte midler

Hvor burde jeg spare opptjente midler?

Med økonomisk uavhengighet er Rentes rente-effekten viktig. Man burde derfor spare i billige fond som gir god avkastning opp mot risiko. Indeksfond med lave avgifter er å anbefale.

Hvordan kan jeg spare mer penger?

Den enkleste måten å spare mer penger på er ved å lage et budsjett. Da får man oversikt over hva man bruker penger på og klarer lettere å stoppe unødvendige utgifter.