7 ting du må vite før du tar fastrentelån i 2022 - Tips fra eksperter

Med usikre tider i møte, med skyhøye priser med strøm, bensin, renter og inflasjon kan litt forutsigbarhet og trygghet være bra å ha. Det er her rentebinding kommer inn. Når du binder renten får du forutsigbarhet til å vite nøyaktig hva du skal betale over lenger tid som vil gi deg muligheten til å fokusere på å leve istedenfor å bekymre deg. 

Det er likevel ikke uten nedside, så her er 7 ting du må vite før du binder renten og får et fastrentelån med tips fra eksperter.

Tips fastrente 2022

1. Hva er et fastrentelån i 2022?

Et fastrentelån har i motsetning til “flytende lån” en forutsigbarhet for hva man skal betale fremover. Det betyr at man ikke vil oppleve svingninger i avdrag på lånet og at man plutselig må ut med mye mer penger i måneden.

Dette gir deg forutsigbarhet og de fleste banker lar deg velge mellom å binde renten i 1, 3, 5 eller 10 år. Nedsiden er at bankene har et ønske om å tjene ekstra penger på å gi deg denne sikkerheten. Fastrenten er derfor ofte en god del høyere enn vanlig flytende rente. 

2. Er det vanlig å ha fastrentelån?

Mens det i andre land er normalt å ha fastrentelån så er det historisk sett uvanlig i Norge. Tall fra SSB viser at det i slutten av 2021 var bare rundt 5 prosent som hadde valgt å binde renten. Enda lavere blir tallet hvis man ser på lengre fastrenter. Bare 1,2 % har fra denne undersøkelsen valgt å ha fastrente lenger enn fem år. 

De nyeste tallene kan du alltid selv se hos SSB ved å klikke her.  

3. Hvordan få fast rente i 2022

Det er flere måter å få fast rente i 2022. Enten så velger du det når du tar boliglånet, eller så gjør du om ditt flytende lån i ettertid til fastrente. Selv om det er mest komfortabelt og praktisk å få fastrente-lån hos din daglige bank så frarådes det. 

Forbrukerrådet har laget en nettside som man burde bruke. Finansportalen lar deg enkelt fylle inn informasjon om deg og lånet ditt også får du en liste som sammenligner banken din med resten av markedet. Hvis du finner en annen bank med et bedre tilbud enn hva din bank kan gi så kan du prøve å få din bank til å matche det tilbudet. I de fleste tilfeller vil de takke ja og du vil få markedets beste rente uten å engang trenge å bytte bank.

4. Hva er fordelene med å få fast rente i 2022?

Fordelene med å ha fast rente i 2022 er mange i disse usikre tidene. Forutsigbarhet er en bra forsikring for høyere livskvalitet og vil bidra til å redusere stress og angst når du med sikkerhet har god kontroll over en stor andel av dine månedlige utgifter.

5. Hva er ulempene med å få fast rente i 2022?

Når man binder renten så gjør man i korte trekk et veddemål mot banken. Man bestemmer seg for at renten de tilbyr fast er lavere enn hva den flytende markedsrenten kommer til å være. Dette er et veddemål man må se på som nærmest umulig å vinne, de har tross alt eksperter som jobber døgnet rundt med å beregne hva de kan tilby for å sikre seg gevinst. 

Man må derfor forvente å betale mer for å ha et fastrentelån enn når man har flytende rente. Siden det er planlagt nøyaktig hva man skal betale kan man heller ikke betale ned lånet raskere. Med et flytende lån kan man velge å betale inn ekstra for å få lavere månedsbetalinger, med fastrentelån er ikke dette mulig. Hvis du likevel insisterer på å prøve det så kan det hende at banken lar deg gjøre det, men mot et større gebyr for tapte inntekter som gjør at det ikke er det smarteste alternativet.

6. Tips for å få fast rente i 2022

Når bankene skal gi ut lån så ønsker de minst mulig risiko. Stabil økonomi, trygg jobb, fast stilling og oppsparte penger er nøkkelord for å få lån. Man skal klare en renteøkning på fem prosent så det vil hjelpe at man ikke har noe kredittkort eller andre lån som studielån også. 

Bankene har lov til å ignorere de strenge reglene i et lite andel av saker. Dette er splittet inn i Oslo og resten av landet. På grunn av den eksplosive prisveksten i Oslo er det nesten umulig å komme inn med unntaksregelen her, så det vil være langt enklere å få fastrentelån utenfor Oslo.

7. Hvordan investere når du har fastrente

Siden du ikke kan betale ned på lånet raskere er det smart å ha en god plan for hva du skal gjøre med pengene dine. Det å ha for mye penger liggende på en sparekonto er dessverre ikke lurt, da prisveksten er langt høyere enn hva man får utbetalt i renter. 

Heldigvis har vi skrevet gode artikler med tips og triks på dette feltet. Her er tre artikler for hvordan du burde investere pengene dine mens du har fastrente:

1. 4 tips for å bli økonomisk uavhengig

Ønsker du å la penger jobbe for deg og ikke jobbe for penger? Da burde du lese denne artikkelen med investeringstips som lar deg få gode inntekter over tid. 

2. Våre erfaringer med crowdfunding

Ved å ha pengene dine på en sparekonto kan du få 2 prosent rente – hvis du er heldig. Med crowdfunding, hvor du låner ut pengene dine til boligbygging-prosjekter, kan du få utrolige 10 prosent renter. Dette er ikke risikofritt, men med sikkerhet i husene og tomtene som bygges så har man gode muligheter til å sikre seg. 

3. Slik starter du en bra side hustle

En av våre mest populære artikler. Les hvordan vi har lært hundretalls mennesker å tjene penger med en side hustle som passer deres tidsbehov og kunnskap. Lær de beste måtene å tjene penger raskt, enkelt og smertefritt for å øke din inntekt. 

Konklusjon

Fastrentelån burde ses på som en trygghetsgaranti som gir deg forutsigbarhet til å vite hva dine utgifter vil være over lang tid. Man burde ikke bruke det i et forsøk på å spare penger. Det er også mye enklere å få lånet ved å vise at du har gjort undersøkelser på hva som er det billigste på markedet, og ved å ha et hus eller leilighet utenfor Oslo.