Alt du trenger å vite om Fire Movement i Norge (2024)

FIRE movement vokser i Norge i en ekstrem fart. Dette er en økonomisk bevegelse som kommer fra USA og som står for “Financial Independence, Retire early” (FIRE) – Oversatt til norsk til “økonomisk frihet, tidlig pensjon”. De økende økonomiske forskjellene og priser som skyter i været har gjort at bevegelsen har økt sterkt i Norge i 2023. Drømmen om frihet til å bytte vekk jobb 5 dager i uken av livet ditt i 50 år er oppnåelig for de som følger levereglene til FIRE Movement, selv her i Norge. 

Vi har derfor laget en liten introduksjonsguide for interesserte for hva FIRE går ut på, og hva som må til for å komme i gang. Les disse 4 punktene for å lære det grunnleggende du trenger å vite

 chatgdp Norge

1. Nordmenn er elendige til å spare – Ikke se deg blind på inntekt.

I Norge er vi dessverre veldig glade i å bruke penger. Vi låner opp hver krone vi får muligheten til fra banken i huslån, vi tar opp billån for å matche naboen sin nye Tesla og vi drar på dyre ferier for hver krone på sparekontoen – hver sommer. Det er vanlig å bare spare rundt 10 % av lønnen. Resten går rett ut igjen. FIRE handler om å unngå statussymbolene som unødvendig tar store deler av lønnen. Med et sparemål på 50 % av inntekten så vil man i teorien velge å bare jobbe 6 måneder i året hvis man ikke sparte et krone. 

Det første skrittet i FIRE er å skifte mentaliteten og prioriteringene i livet. Ved å slutte å finne glede i materialisme og heller i en minimalistisk livsstil så vil det være lettere å både spare penger for å investere, men du trenger også langt mindre i passiv inntekt i måneden for å leve på. 

Les et intervju med en som er økonomisk uavhengig og som lever FIRE her.

2. Risiko er sunt – Invester riktig

Når du skal starte å investere pengene dine så er det helt normalt at det fremstår som avansert, skummelt, forvirrende og farlig. Det er alltid store overskrifter om børsfall, milliarder som fordufter. Det har heldigvis i år aldri vært enklere å gjøre gode økonomiske investeringer uten at man trenger masse tid eller kunnskap. 

Risiko er kanskje et ord man forbinder med fare og noe som er negativt. Risiko kan derimot også bety noe bra! Når det gjelder økonomiske investeringer, så er det korrelasjon mellom risiko og avkastning. Investerer man i et produkt hvor man kan forvente lave tap, så vil man også oppleve lave avkastninger. Dette kan være farlig hvis man har en kort tidshorisont på sparingen og opplever et verdifall med penger man trenger å bruke. Med FIRE så ønsker man å la pengene vokse og at man bare lever av avkastningen. Det er derfor smart å ta høyere risiko for høyere avkastning. Derfor investerer de fleste som gjør FIRE i aksjefond.

Les flere tips om å bli økonomisk uavhengig i denne artikkelen

3. Du trenger ikke gå “all in”

Livet er uforutsigbart; du kan møte drømmepartneren som bor et annet sted, plutselig få deg et barn, eller store utgifter du ikke forventet. Sånn er det bare. Selv om det overordnede målet i følge trenden er hundre prosent uavhengighet fra inntekter så burde du ikke se på dette som en “alt eller ingenting”-trend. Det er lett å få et usunt forhold til penger, slutte å nyte livet og sosiale forekomster for å spare penger og da har det på mange måter gått for langt. Hvis du går all in krever det stor disiplin, selvkontroll og at man ikke er en emosjonell investor, noe som alle vil være i starten. 

Kanskje det kan være smart å heller snu FIRE til å heller i starten ha målet om å være FIEF? (Financial independence – Ekstra Ferie). Det er mer realistisk å klare å ta seg 2 uker ulønnet fri fra arbeid i året samt pengene nødvendig til hele ferien!

4. Her er fire måter å tjene passiv inntekt på.

  • Fond er det absolutt smarteste. Indeksfond er best og i store marked. Norge, USA og globale fond er det som er mest anbefalt og brukt. Da vil du på sikt få like gode resultater som med en børsmegler som allokerer pengene for deg, men med langt lavere utgifter. Man kommer til å oppleve markedssvingninger og det er risiko forbundet til dette, men siden man tenker å spare for livet så har man en så lang tidshorisont at svingningene vil gi langt høyere oppside enn nedside på sikt. 
  • Monio – Dette er en crowdfunding-plattform hvor man låner ut  penger til boligbyggere. Her får man lavere skatt enn fond siden det er renteinntekter og ganske høy rente. Det er likevel høy risiko så man må passe på at man vet hva man går inn i. Les vår anmeldelse av Monio her
  • Royalties – Er du en kreativ sjel så blir kvalitet lønnet bedre enn det har blitt gjort noensinne. Plattformene for salg av musikk, bøker, håndtverk (Etsy), digital kunst og videoer belønnes bedre enn noensinne pga. algoritmer. Er du en kreativ sjel så er dette en viktig ting å se på. Er du ikke så kreativ? Kanskje det å investere i noen andre sitt kreative arbeid er et smartere valg. På nettsiden https://royaltyexchange.com/ kan du kjøpe deg andeler av rettigheter i sanger til alt fra Kygo, Glee og Dire Straits. Så hver gang sangene blir spilt av eller brukt, så vil du tjene penger. 
  • Eller kanskje en enkel side hustle er bedre? Side hustles hvor man jobber når man vil med hva man vil, er vår spesialitet her i Sofapenger. Du kan lese 7 tips om det her. Den beste er dog matched betting som lar deg tjene tusenvis av kroner hver mnd, uten risiko og svingninger. Les om det ved å trykke her

Kort oppsummert handler FIRE Movement i Norge om å endre prioriteringene i livet og hva som gir deg glede. Dette skal gi motivasjon til å spare store deler av inntektene og investere de smart.  Vi håper artikkelen var lærerik og inspirerende. 

Hvis du ønsker å lære mer om passiv inntekt, gode måter å tjene ekstra penger på eller mer om matched betting så finnes det mye god informasjon på siden. Lykke til !

Vi har også samlet 7 hotte tips for 2023 i denne artikkelen: 

Klikk her for å lese 7 tips for FIRE i Norge i 2023 her.

Spørsmål og svar:

Hva handler FIRE Movement om i Norge?

FIRE Movement handler om økonomisk frihet og tidlig pensjon.

Hvorfor er nordmenn dårlige på å spare?

Nordmenn bruker mye penger på materialisme, som kan være en hindring for å spare penger.

Hvorfor er investeringsrisiko positivt i FIRE-bevegelsen, og hva er populært å investere i blant denne gruppen?

Høy risiko gir potensielt høyere avkastning, og aksjefond er populært blant FIRE-bevegelsen.

Må man gå all in på FIRE-bevegelsen, og hva bør være et realistisk sparemål?

Det er ikke nødvendig å gå all in, og det kan være lurt å ha et realistisk sparemål som passer ens livsstil og økonomiske situasjon.

Hvilke måter finnes det for å tjene passiv inntekt, og hva er noen eksempler?

Det finnes flere måter å tjene passiv inntekt på, inkludert fond, crowdfunding, royalties og side hustles. Eksempler på disse kan være å investere i aksjefond, låne ut penger til boligbyggere gjennom crowdfunding-plattformer, kjøpe royalties på kreativt arbeid gjennom nettsider som Royalty Exchange, eller å tjene ekstra penger gjennom en side hustle som matched betting.